Uvea Melanomu Antalya

Uvea melanomu Antalya, yetişkin bireylerde görülen göz kanserleri arasında en sık rastlanılanlardan biridir. Göz içerisinde farklı görevler üstlenen onlarca farklı doku ve tabaka yer alır. Uvea tabakası da bu tabakalardan biridir. İris, silier cisim ve koroidden meydana gelen bu tabaka genel olarak fibröz dokudan meydana gelmektedir. Bahsi geçen tabakada, hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması ile birlikte kötü huylu tümörler meydana gelebilir. Bu tümörler bulundukları bölgedeki dokuların yaşamsal faaliyetlerini ve görevlerini olumsuz etkileyebilir, hatta bazı durumlarda lenf dolaşımı yardımı ile vücudun farklı bölgelerinde kansere yol açabilirler. Bahsi geçen tümörler genellikle koroid tabakada meydana gelirler.

Uvea melanomlarının 10’da 8’i koroidal tümörlerdir. Bu tümörlerin ortaya çıkmasında bireyin yaşının, genetik özelliklerinin ve çeşitli çevresel etkenlerin önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Uvea melanomları, günümüzde alanında uzman bir göz doktoru tarafından teşhis edilebilir, türü ve yerleşimi açısından araştırılabilir. Daha sonra ise doktor, bu araştırmaları ve hastanın taleplerini baz alarak kişiye özel tedavi planlamaları yapabilir. Yazımızın devamında ‘’Uvea melanomu belirtileri nelerdir?’’, ‘’Uvea melanomu tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Uvea melanomu ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Uvea melanomu riskli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya uvea melanomu tedavisi ve uvea melanomu ameliyatı gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.

Uvea Melanomu Nedir?

Uvea melanomu, uvea isimli göz tabakasında meydana gelen, kötü huylu tümördür. Bu tümörler genellikle uveadaki koroid tabakada meydana gelirler. Her 10 uvea melanomundan 8 tanesi koroid tabakasını ilgilendirmektedir. Ancak bazı durumlarda tümörün farklı bir uvea bölgesinde de meydana gelmesi mümkündür. Uvea melanomları, erken dönemlerinde teşhis edildiklerinde çok daha etkili ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Eğer tedavi gecikirse veya ihmal edilirse göz sağlığı ve bireyin genel sağlığı ile iligli oldukça tehlikeli durumlar meydana gelebilir.

Uvea Melanomu Neden Olur?

Uvea melanomunun en büyük nedeni genetik yatkınlıktır. Bununla birlikte güneş ışığı maruziyeti, radyasyon maruziyeti ve displatik nevus sendromu gibi hastalıklar da uvea melanomunun ortaya çıkma riskini arttırabilir. Uvea melanomu genellikle 50’li yaşlardan sonra görülür. Bu risk faktörlerine sahip olan bireylere düzenli olarak her yıl rutin göz muayenelerine gitmeleri tavsiye edilir. Böylece uvea melanomu gibi tehlikeli göz hastalıkları erken dönemlerinde teşhis edilebilir ve böylece daha kolay tedavi edilebilirler.

Uvea Melanomu Belirtileri Nelerdir?

Uvea melanomu belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Şimşek çakmasını andıran ışık patlamaları görmek.
  • Gözde sinek uçuşması.
  • Cisimleri olduklarından farklı görmek. Cisimlerin eğik veya kırık görülmesi. Dolayısıyla harfleri birbirlerinden ayırmakta ve okumakta zorlanma.
  • Görme alanında daralma.
  • Göz ağrısı.
  • Göz kızarıklığı.
  • Görme yetisinde azalma.
  • Glokom.

Uvea melanomu belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Uvea Melanomu Kimlerde Görülür? 

Uvea melanomunun risk faktörleri arasında beyaz ırktan olmak (Caucasian), 50 yaşından büyük olmak gibi etmenler yer almaktadır. Bununla birlikte renkli gözlü (yeşil gözlü veya mavi gözlü) bireylerin uvea melanomuna yakalanma riski diğer bireylere kıyasla bir miktar daha fazladır. Aynı şekilde displatik nevus sendromuna sahip olan kişiler de uvea melanomu için risk grubunda yer alırlar. Bu gruplarda bulunan kişilere özellikle de 45 ila 50’li yaşlardan sonra her sene kontrol muayenelerine gitmeleri tavsiye edilir.

Uvea Melanomu Tehlikeli Mi?

Uvea melanomu en tehlikeli göz hastalıklarından biridir. Bu hastalık sebebiyle göz dokuları yeterince beslenmez, göze gelen kaynaklar tümör tarafından büyümek için kullanılır. Büyüyen ve gelişem tümör göz dokularına daha fazla zarar verir ve zamanla bulunduğu bölgeden diğer göz dokularına da yayılabilir. Hatta uvea melanomunu meydana getiren kanserli hücreler, birtakım mutasyonların ardından lenf dolaşımı ile farklı organlara da ulaşma özelliği kazanabilirler. Bu da uvea melanomunu tehlikeli, bazı durumlarda ise ölümcül kılar.

Uvea Melanomunda Erken Teşhisin Önemi Nedir?

Erken teşhis, yalnızca uvea melanomunun değil diğer tüm kanser hastalıklarının tedavisi için son derece önemlidir. Erkenden teşhis edilen kötü huylu tümörler çevre dokulara ve farklı organlara yayılma fırsatı bulamadan bölgeden, cerrahi operasyonla alınırlar. Böylece tedavi süreci, metastaz yapmış uvea melanomlarına kıyasla onlarca kat daha kolay ve güvenli bir şekilde tamamlanır. Böylece kanserin tekrarlama riski de daha düşük olur. Uvea melanomunun risk grubunda olan bireylere, düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırmalarını tavsiye etmemizin nedeni budur.

Uvea Melanomu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uvea melanomu tedavisi sırasında radyoaktif plak tedavisi, ışın tedavisi ve cerrahi tedavi gibi uygulamalara başvurulabilir. Eğer tümörün büyüklüğü tedavi için uygunsa radyoaktif plak tedavisi ile tedavi gerçekleştirilebilir. Eğer kanser erken dönemlerde fark edilmişse cerrahi tedavi ile tümör, bulunduğu bölgeden alınabilir. Işın tedavisi de farklı ülkelerde gitgide yaygınlaşan bir tedavi uygulamasıdır.

Antalya Uvea Melanomu Tedavisi Fiyatları 2023

Antalya uvea melanomu tedavisi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sorun!
Call Now Button