Koroidal Tümörler Antalya

Koroidal tümörler Antalya, genelde gözün arka tarafında (ekvatorun arkasında) meydana gelirler, iyi huylu veya kötü huylu olmaları mümkündür. Göz dokuları, gözün çeşitli katmanlarında yer alan damar ağları ve bu damar ağları tarafından taşınan oksijen ve besin öğeleri tarafından zengin kan sayesinde beslenirler. Bahsi geçen damar ağları koroid isimli göz katmanında yoğun olarak bulunurlar. Koroid tabakasında, genellikle iğsi hücrelerin anormal bir şekilde çoğalması ile birlikte koroidal tümörler meydana gelir. Bu tümörler iyi huylu veya kötü huylu yani kanserli olabilirler. Kanserli koroidal tümörler koroid melanomu olarak da bilinirler ve uvea melanomu vakalarının önemli bir kısmını meydana getirirler.

Koroid tümörleri yapılarından bağımsız olarak oldukça tehlikeli olabilirler ancak elbette kötü huylu tümörler genel olarak daha tehlikeli kabul edilir. Bu tümörler günümüzde çeşitli tedavi uygulamaları ile ortadan kaldırılabilir. Bahsi geçen tedavi uygulamaları, tümörün teşhis edilmesi, incelenmesi ve sınıflandırılması sonrasında, tamamen tümörün yapısına ve bireyin genel sağlık durumuna özel olarak planlanırlar. Yazımızın devamında ‘’Koroid melanomu tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Koroidal tümör ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Koroid tümörü belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Koroid tümörü neden olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya koroidal tümör tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.

Koroidal Tümörler Nedir?

Koroidal tümörler, uvea tabakasında yer alan koroid isimli bölgede meydana gelen tümörlerdir. Bu tümörler uvea tümörlerinin önemli bir bölümünü oluştururlar. Koroid tabaka, kan damarları ve sinir hücreleri bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden koroid tabakasında oluşan tümörler gelişim gösterirken kolayca beslenebilir ve gözün diğer dokularının beslenmesini önleyebilir. Büyüyerek bölgedeki sinir dokularına baskı yapabilir ve en nihayetinde ise görme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilirler. Koroid melanomu olarak bilinen kötü huylu tümörler ise çok daha ciddi ve tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Koroidal tümörleri çeşitli lazer tedavileri, cerrahi tedaviler ve gerektiğinde kemoterapi gibi uygulamalar ile tedavi etmek mümkündür.

Koroidal Tümörler Neden Olur?

Koroidal tümörler, koroid tabakasını meydana getiren hücrelerin çeşitli mutasyonlar sonucu kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ve kümeleşmesi sonucu oluşurlar. Bunun nedenleri arasında genetik yatkınlık, yaşlanma, sürekli tekrarlayan ve dokuların yapısına zarar veren enfeksiyonlar ve çevresel etmenler yer almaktadır. Koroidal tümörler gözde meydana gelen tümörler arasında en yaygın olanlarıdır.

Koroidal Tümör Belirtileri Nelerdir?

Koroidal tümör belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Bireyin çevresini puslu bir şekilde görmesi.
  • Görme alanının daralması.
  • Işık hassasiyeti.
  • Gözde sinek uçuşması.
  • Şimşek çakması tarzı ışık patlamaları görmek.
  • Görme kaybı.

Koroidal tümörler, türlerine ve büyüklüklerine göre farklı belirtilere yol açabilirler. Kötü huylu koroidal tümörler veya koroid melanomları çok daha şiddetli şikayetlere neden olabilirler. 

Koroidal Tümörler Kimlerde Olur?

Koroidal tümörlerin her yaştan ve her cinsiyetten bireyde görülme riski vardır. Ancak bazı faktörler bu tümörlerin görülme riskini arttırırlar. Mesela bireyin 50 yaşından büyük olması, koroid tümörü riskini arttıran bir faktördür. Aynı şekilde aile üyelerinden birinde koroidal tümörler görülen kişiler de koroidal tümörler açısından risk altındadırlar.

Koroidal Tümörler Tehlikeli Mi?

Koroidal tümörler tehlikeli yapılardır. Bu tümörlerin tehlike seviyesi, tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Kötü huylu koroidal tümörler genel olarak daha tehlikelidir. Çünkü çok daha hızlı bir şekilde büyüt, çevre dokulara yayılır ve karaciğer veya akciğer gibi hayati organlara bulaşabilirler. İyi huylu koroidal tümörlerin tehlikeli ise bulundukları bölgeden kaynaklanır. Koroid tabakada milyonlarca sinir hücresi ve damar ağı bulunur. İyi huylu tümörler bu dokulara baskı yapabilir ve göz sağlığını ciddi ölçüde tehdit edebilirler.

Koroidal Tümör Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Koroidal tümör tedavisi, tedavinin hangi uygulama ile yapıldığına göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Cerrahi tedaviler veya lazer tedavileri genellikle 1 saat içerisinde tamamlanmış olur. Radyoterapi ve kemoterapi tedavileri ise genellikle daha uzun süren, belli aralıklarla tekrarlayan uygulamalardır.

Koroidal Tümör Tedavisi Nasıl Yapılır?

Koroidal tümör tedavisi sırasında başvurulan başlıca tedavi uygulamaları cerrahi tedavi ve kemoterapi tedavisidir. Cerrahi tedavi, anestezi altında gerçekleştirilir ve gözde yer alan tümörün çıkarılması amacıyla yapılır. Kemoterapi ise medikal yollarla kanserli hücrelerin yok edilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Bazı durumlarda bu iki yöntem de tedavi sürecinde kullanılabilir.

Antalya Koroidal Tümör Tedavisi Fiyatları 2023

Antalya koroidal tümör tedavisi ücreti ve koroid tümörü tedavisi fiyatları gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sorun!
Call Now Button