Retinoblastom Göz Kanseri Antalya
Retinoblastom Antalya, gözün ağ tabakası olarak bilinen retinada meydana gelen ve yalnızca çocuklarda görülen, nadir bir göz kanseri hastalığıdır. Retina bünyesinde, göz merceğinden gelen ışık demetlerini algılamakla ve bu ışık demetlerini sinir sinyallerine çevirmekle görevli olan yüz binlerce özel yapılı hücre bulunur. Bu hücreler de retinanın diğer tabakalarında bulunan kan damarları yardımı ile beslenirler. Böylece görme işlevi sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Ancak bazı çocuklarda genetik etmenler nedeniyle retina dokularını meydana getiren bazı hücrelerde mutasyonlar meydana gelebilir. Bu mutasyonlar da bölgedeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına ve retina bölgesinde kümeleşerek tümörler oluşturmasına neden olabilir.
Retinoblastom olarak bilinen nadir göz kanseri hastalığı bu şekilde meydana gelmektedir. Bununla birlikte sporadik (kesin bir neden olmadan, rastgele) bir şekilde de meydana gelebilmektedirler. Bu tümörler çocukların göz gelişimlerini, göz sağlıklarını, görme yetilerini ve en önemlisi de hayatlarını tehdit edebilirler. Bu yüzden erkenden tespit edilmeleri ve tedavi uygulamalarının erkenden başlaması son derece önemlidir. Yazımızın devamında ‘’Retinoblastom tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Retinoblastom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Retinoblastom tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Retinoblastom belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Antalya retinoblastom tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.
Retinoblastom Nedir?
Retinoblastom, çocukluk çağında görülen ve retinayı ilgilendiren bir göz kanseridir. Retinoblastom sebebiyle retina civarında tümör oluşumu meydana gelir. Bu da bölgedeki dokuların zarar görmesine, yeterince beslenememesine ve çeşitli göz sağlığı sorunları meydana gelmesine neden olabilir. Retinoblastom genellikle erken evrelerde belirti vermez ve bu yüzden de rutin göz kontrollerinde teşhis edilir. Erken teşhis, diğer tüm kanser hastalıklarında olduğu gibi retinoblastomda da son derece önemlidir. Aksi takdirde gözün tamamen alınması gibi bireyin yaşamını olumsuz etkileyebilecek operasyonlara başvurulması gerekebilir.
Retinoblastom Neden Olur?
Retinoblastomun ortaya çıkma nedenleri arasında genetik etmenler yer almaktadır. İnsan vücudunda, tümör baskılayıcı özel genler bulunur. Bu genlerde meydana gelen mutasyonlar ve olumsuz değişimler, vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelen tümörlerin baskılanmasını, ortadan kaldırılmasını zorlaştırır. Bu da retina gibi, erken yaşlarda hücre bölünmesinin oldukça hızlı olduğu vücut bölgelerinde kötü huylu yani kanserli tümörler meydana gelmesine neden olur.
Retinoblastom Belirtileri Nelerdir?
Retinoblastom erken evrelerinde herhangi bir belirti vermemektedir. Bu da hastalığın erken evrelerde teşhis edilmesini zorlaştırmaktadır. İlerleyen evrelerde ise göz tembelliğine veya şaşılığa benzeyen şikayetlere neden olabilmektedir. Bunlarla birlikte retinoblastom kanserinde en yaygın görülen belirti lökokoridir. Lökokori göz bebeğinin beyaz tonlarda parlaması ile karakterize olan bir durumdur. Lökokorisi olan bireylerin göz bebekleri normalde kırmızı tonlarında bir parıltıya sahip olması gerekirken beyaz bir parlamaya sahip olur.
Retinoblastom Kaç Yaşında Görülür?
Retinoblastom genellikle 1 ile 3 yaşları arasında olan çocuklarda görülmektedir. İstatistiklere göre dünyada meydana gelen her 20 bin doğumdan birinde, retinoblastomlu bir çocuk meydana gelmektedir. Bu da retinoblastomu çocuklar arasında görece sık rastlanan bir hastalık haline getirmektedir. Bu yüzden bahsettiğimiz yaş aralığında çocuğu bulunan ebeveynlere, diğer rutin doktor kontrolleri ile birlikte göz doktoru muayenelerini de aksatmamaları tavsiye edilir.
Çocuklarda Retinoblastom Tehlikeli Mi?
Çocuklarda retinoblastom kanseri oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık erken evrelerinde daha kolay ve konforlu yöntemlerle tedavi edilirken, ilerleyen evrelerde gözün tamamen alınması ile sonuçlanan tedavilere başvurulması gerekebilir. Hatta bazı durumlarda retinoblastom çocuğun hayatını tehdit edebilir. Bu yüzden retinoblastom tedavisi geciktirilmemelidir.
Retinoblastom Tedavisi Var Mı?
Retinoblastom çeşitli uygulamalar yardımı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Retinoblastom tedavisi sırasında çeşitli medikal veya cerrahi uygulamalara başvurulması mümkündür. Doktor tedavi sürecini hastanın genel sağlık durumuna ve kanserin ilerleme durumuna özel olarak planlayacaktır.
Retinoblastom Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Retinoblastom tedavisi kapsamında pek çok farklı uygulama gerçekleştirilebilir, bu yüzden retinoblastom tedavisi süresi hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Doktorunuz konu hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Retinoblastom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Retinoblastom tedavisi sırasında tercih edilebilen uygulamalar arasında lazer tedavisi, kriyoterapi, radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi tedavi yer almaktadır. Lazer tedavisi ve kriyoterapi gibi uygulamalar sayesinde bölgede bulunan tümör imha edilebilmektedir. Cerrahi tedavi sayesinde ise bölgedeki tümör cerrahi teknikler yardımı ile, ağrısız bir şekilde alınabilmektedir. Kemoterapi ve radyoterapi gibi işlemler ise göz koruyucu tedavi kapsamında, kanserli dokuları yok etmek için kullanılabilmektedir.
Antalya Retinoblastom Tedavisi Fiyatları 2023
Antalya retinoblastom tedavisi fiyatları ve retinoblastom ameliyatı fiyatları gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen ile iletişime geçebilirsiniz.